De Filipijnen zien in 2 weken?!

Zo lang ik me kan herinneren wil ik naar de Filipijnen.
Helder blauw water, hagelwitte stranden en onbewoonde eilanden. Het leek mij een goed idee tussen mijn Bali avontuur door ‘even’ naar de Filipijnen te reizen. Maar hoe doe je dat als je niet te veel wilt vliegen, keuze hebt uit 7641 eilanden en maar 18 dagen de tijd hebt?!

boten aangemeerd in lichtblauw helder water en blauwe lucht in Siargao, de filipijnen

Handige tips en weetjes:

VISUM

Als je minder dan 30 dagen in de Filipijnen wilt verblijven moet je aan kunnen tonen dat je het land ook weer verlaat. Verder hoef je niks te regelen. Verblijf je langer dan 30 dagen? Dan vraag je een verlenging aan van 29 dagen. Let op, overschrijd je deze 59 dagen dan kan je het land uit worden gezet. Ook moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je de Filipijnen binnen komt. Even goed checken!

BETAALMETHODES

In de Filipijnen betaal je met de Filipijnse Pesos, wat nog afstamt van de Spaanse invloed. Het handigst is om op het vliegveld alvast geld te pinnen, want als je direct doorreist naar de kleinere dorpen is er een kans dat je geen werkende pinautomaat kan vinden. Houd rekening met een opname van maximum 10.000 pesos per dag en bijkomende kosten van ongeveer 250 pesos per keer dat je pint.

Tip! Voor het snel omrekenen van de prijzen in Pesos naar euro deel je het bedrag door 50. Klopt niet precies maar is wel een snelle rekensom.

blauw water en strand met bomen en een eiland in de filipijnen

TICKETS BOEKEN

Ik vloog vanuit Bali en betaalde €150 voor mijn vlucht naar Coron via Cebu. Als je ruim van tevoren boekt komt een retourtje Nederland – Manilla uit op ongeveer €500 pp.

Veel plekken en eilanden zijn te bereiken per boot, zo ging ik op expeditie van Coron naar El Nido met de organisatie Buhay Isla. Vanaf El Nido is het heel makkelijk de bus te pakken naar andere plekken op het eiland Palawan, bijvoorbeeld Port Barton of Puerto Princessa. Dit kost je ongeveer 500 pesos. Om van het eiland af te komen is het wel handig om te vliegen.

WAAR TE VERBLIJVEN

Als je benieuwd bent geworden waar ik verbleef, mijn eerlijke mening over hoe dit beviel en hoe ver ik van tevoren al mijn verblijven boekte, lees dan binnenkort mijn artikel!

MIJN REISROUTE

Aangezien ik maar 18 dagen de tijd had, en ik het liefst zo veel mogelijk eilanden wilde zien, besloot ik de hoofdstad Manilla over te slaan. Ik kocht een enkeltje van Bali naar het eiland Coron via Cebu.

CORON

Eenmaal op het vliegveld van Coron word je opgewacht door busjes die je voor 150 Pesos (ongeveer €3) voor je verblijf afzetten. Eenmaal aangekomen was ik zo moe dat ik meteen in slaap viel. Mijn eerste dag in Coron ging dus niet helemaal volgens plan.

De tweede dag wilde ik rustig aan doen en vond ik voor het ontbijt een veganistisch plekje, Full Lotus. Een goede tip voor als je vegan bent, vooral omdat je in de Filipijnen voornamelijk vleesopties vindt op straat. In de Filipijnen is het normaal om tijdens elke maaltijd rijst te eten met veel vis/vlees, een klein beetje (vis)saus en minimale groenten.

markt kraam waar rijst en huis artikelen worden verkocht met stenen
natuur met gewassen kleding en spelende kinderen in Siargao, de filipijnen

In Coron verbleef ik in Dayon Hostel buiten het Centrum waar weinig toeristen waren. Zeker een aanrader! Het dorp is klein en makkelijk te voet te verkennen. De bevolking is erg vriendelijk en praat redelijk Engels.

Eén van de weinige to-do’s in Coron is het beklimmen van de Mount Tapyas, een berg met 742 treden, waar bovenop in Hollywood stijl de letters CORON staan, samen met een groot lichtgevend kruis. De zonsopgang vanaf de top was adembenemend, met uitzicht over de hele stad.

uitzicht over het water en het dorp de stad haven van de filipijnen, Coron
trappen stars naar de bovenkant van de berg met reling in filipijnen

Na het beklimmen van de berg vertrok ik naar de haven van Coron, om vanuit daar 3 dagen op expeditie te gaan naar El Nido. Deze tour was zo ontzettend bijzonder dat ik het zo nog een keer zou doen. Zonder tour ga je rechtstreeks van Coron naar El Nido in 3 uur. Wij deden er 3 dagen over aangezien we in totaal 11 eilanden bezochten.

meisje in bikini op de boot op het water zee met bergen oude achtergrond
filipijnen
Binnenkort meer over de Buhay Isla tour!

EL NIDO

Eenmaal aangekomen in El Nido had ik hier 2 dagen te besteden. Achteraf gezien te kort, want wat is dit een bijzonder plekje.
Het dorp heeft een bank waar je veilig geld kan wisselen. Er staat een agent buiten die goed noteert wie er hoeveel gaat wisselen. Ook zijn er meerdere 100% veganistische plekjes, waaronder Taste.

gele tuktuk op straat in el nido

Veilig?
Op mijn eerste avond ging ik alleen in het donker naar buiten. Na 100 meter draaide ik om en liep ik terug naar richting mijn verblijf om te vragen of het wel veilig was. De receptioniste lachte en zei, ‘Absoluut, ik beloof het.’
Ik moet je eerlijk bekennen, zo voelde het ook.

EL NIDO NAAR PUERTO PRINCESSA

Vanuit El Nido kocht ik een bus ticket naar Puerto Princessa, wat ongeveer 5 uur rijden is. De vertrek tijden zijn 04.30, 07.00, 11.30 en 14.00 en de bus rijdt bij minimaal 6 personen. Een optie is om halverwege Puerto Princessa in Port Baron te stoppen, maar vanwege mijn korte reistijd wilde ik meteen door.

In El Nido verbleef ik in 2 hostels, mijn favoriet Spin Designer (vanaf €17 per nacht) en Amakan (vanaf €9 per nacht). Boek van tevoren, anders is de kans groot dat er geen plek meer is.

PUERTO PRINCESSA

Waar ik echt graag heen wilde was de ‘Iwahig Prison and Penal Farm’, de open gevangenis in Puerto Princessa, die meer weg heeft van een groot dorp (26 hectare). Een retourtje van mijn verblijf naar de gevangenis kost 800 pesos, en de chauffeur blijft netjes op je wachten. De gevangenis wordt omheind door alleen draad en bij binnenkomst mag ik na een vriendelijke lach van de beveiliger gewoon doorlopen.

Benieuwd hoe het in de gevangenis eraan toe ging toen ik er was? Lees dan binnenkort mijn blog over de Iwahig gevangenis

bergen met veel natuur en bomen en een basketbal veld in een gevangenis
Het uitzicht vanuit de recreatie zaal in de gevangenis

Als je de gevangenis liever overslaat, zijn de Underground Rivers een andere optie, 50 km ten Noorden van Puerto Princessa. In 2007 is er een lijst uitgekomen met ‘De 7 wonderen van de Natuur’ waar de Underground Rivers er eentje van is.

In Puerto Princessa verbleef ik in dit pareltje buiten de drukte met een hele fijne host; Erven.

CEBU

Vanuit Puerto Princessa zou ik via Cebu naar het eiland Siargao vliegen. Helaas werd door een typhoon mijn tweede vlucht geannuleerd en zat ik vast in Cebu. Ik boekte dit hotel naast een vegan restaurant, wat uiteindelijk een goede beslissing was. Door het slechte weer werd ons geadviseerd het hotel niet te verlaten, maar naar dit restaurant gaan was nog wel veilig. Veel van Cebu heb ik niet gezien. Wel hoor ik dat Bohol een aanrader is, ongeveer 4 uur met de bus vanaf Cebu City.

SIARGAO

Door mijn geannuleerde vlucht verbleef ik niet 8 maar 3 dagen in Siargao. Wat een prachtig en rustgevend eiland! De plek waar de meeste surfers/toeristen verblijven is General Luna. Het voelt een beetje als de Bali van de Filipijnen, alleen dan rustiger en minder spiritueel. Ik verbleef hier, net buiten de hoofdstraat. Alhoewel Siargao gezien wordt als surf-eiland, hoef je je zeker niet te vervelen als je niet surft!

bomen met de weg en blauw zeil
kiezelgrind met palmbomen en zon met wolken

Vanwege mijn korte verblijf boekte ik een ‘Island hopping’-dagtour, waar je in een klein bootje met ongeveer 6 a 8 mensen 3 eilanden bezoekt. Daku island, Naked Island en Guyam Island. De tour kost rond de 1200 pesos.

Tip! Neem oordopjes mee. De motor van de boot maakt echt een geluid waar je u tegen zegt.

palmbomen en wit strand in de filipijnen
Daku Island


Daku eiland is wat rustiger met houten hutjes waarin gegeten en gedronken kan worden.
zonlicht met wolken vanaf een boot genomen op de zee
Op de boot richting Naked Island

Met een klein groepje vaar je richting de eilanden. Om 8 uur vertrek je van de haven, en om 16 uur ben je weer thuis!
onbewoond eiland met een palmboom, blauwe lucht en wit strand in de filipijnen
Guyam Island


Dit is een wat toeristischer eiland met veel mensen en aangelegde boten.

Benieuwd naar alle vegan plekjes in Siargao? Check dan binnenkort het artikel ‘Vegan in Siargao’!

TERUG NAAR CEBU

Voor ik aan kwam in de Filipijnen had ik al een overnachting geboekt in Cebu zodat ik ook kon zien hoe de stad eruitzag. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat ik daar al eerder vast zou zitten door een typhoon. Mijn enige doel was dan ook vegan eten verzamelen in het onmogelijke Mactan, het kleine plaatsje dichtbij het vliegveld. Zie hieronder mijn vondst.

veganistisch eten uit de supermarkt en bananen Oreos en nootjes

Binnenkort meer over mijn reis in de Filipijnen!

Benieuwd geworden naar mijn andere reizen? Lees hier meer over mijn reisroute door India!

verkeer in de filipijnen met natuur en motoren
hoge berg met een weg tussen de groene natuur en bomen en een groot gebouw in de filipijnen

Benieuwd naar mijn Yoga Teacher Training in Bali? Je leest het hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *