Interview ‘Alleen Reizen door India’

Alleen reizen kan heel spannend zijn, al helemaal naar een land als India. Van te voren speur je zoveel mogelijk blogs af, zoek je tips over hoe je het best kan kleden, boek je binnenlandse tickets en krijg je het warm van alle verhalen over de beruchte Delhi Belly. Maar is India nou echt zo spannend en onveilig? En moeten vrouwen echt continu over hen schouder kijken? 

Ik vroeg 5 vrienden van over de hele wereld hoe zij hun reis door India ervaarden, wat ze anders hadden willen doen en of zij zich veilig voelden. Lees snel verder!

Introductie Agustina

Agustina is een Argentijns-Amerikaanse marketing professional gevestigd in Qatar die ik ontmoette tijdens mijn Yoga Teach Training in Bali. Van Atlanta tot aan Tokyo, ze reist de hele wereld af op zoek naar de perfecte burger en meest kleurrijke Jimmy Choo’s. 
Vind Agustina op Instagram @agussssttttina

Introductie Eline

Na het afronden van haar master stond een goede baan niet bovenaan Eline’s verlanglijstje. De avontuurlijke 24-jarige besloot een wereldreis te maken en begon in Nepal, reisde oa door Maleisië en Indonesië en eindigt haar reis in Australië.
Vind Eline op Instagram @eline_sophied

Introductie Oscar

Wereldman en eigenaar van ‘A Never Ending Journey’ Oscar stond in 2016 voor de keuze om fulltime te werken of te reizen. Het besluit was snel genomen en zo ging hij van lunchen met de Indiaase Royal Family en een ontmoeting met de Dalai Lama, naar puppies in Bali, hoogteziekte in Nepal tot businesslounges op de Malediven.
Vind Oscar op Instagram @justme.oscar en @aneverendingjourney

Introductie Yolanda

lachend meisje in India solo reizen met grijs topje aan zitten

Yoli is een Duitse vegan food blogger/fotograaf en gepassioneerd yogi. Haar eerste grote reis was dan ook in haar eentje naar India. Shy en Yoli ontmoetten elkaar tijdens een vegan potluck tijdens hun Bali avonturen en hadden meteen een klik. En toevallig was de tweede ontmoeting in India!
Vind Yoli op Instagram @yolcsita_eats


Laten we bij het begin beginnen. Waarom koos je ervoor alleen te reizen, en waarom India?

Agustina: India zit vol verassingen. Ik ging naar India om tijd voor mezelf te hebben en om na te denken hoe ik verder wilde. Het universum maakte de keuze makkelijker aangezien ik ook van Indiaas eten houd.
Eline: India stond al langer op mijn reislijstje en ik was benieuwd hoe het is om alleen te reizen, de vrijheid te hebben om te doen en zien wat en wanneer je wilt! Aangezien ik nu in Azië zou zijn vond ik het een perfecte tijd om India te ontdekken! 
Yolanda: Ik wilde altijd al alleen reizen maar voor India ben ik nog nooit alleen weg geweest. Ik behaalde mijn YTT in India en bleef nog 1 maand langer.
Oscar: Het voegt een dimensie toe aan reizen. Wanneer je zelf op reis gaat ben je op jezelf aangewezen. India maakt een grote impact op je. De mensen de hectiek, maar ook de sereniteit en vooral het eten!

Straat markt fruit in ooty en sonoor India alleen reizen

Na het besluit naar India te vertrekken, volgt natuurlijk ook nog de vraag wanneer en voor hoelang?

Agustina: In januari 2015 besloot ik een week vrijwilligerswerk te gaan doen om vanuit daar 10 dagen alleen te reizen. De tweede keer alleen was voor een week in 2016.
Eline: In september 2019 ben ik begonnen aan mijn reis van 6.5 maand door Azië en Oceanië.
Yolanda: Twee maanden in juni en juli 2019, en 4 weken aan het begin van 2020.
Oscar: De reis naar India was onderdeel van mijn 13 maanden door Azie. In totaal was ik 3 maanden in India. 


Hoe bereid je je voor op een solo reis door zo’n indrukwekkend land als India?

Eline: Aangezien ik een beetje huiverig was voor de veiligheid heb ik gekozen voor een groepsreis. Van te voren boekte ik mijn eerste hostel, regelde ik reismedicatie en las ik me in over de plekken waar ik heen ging.
Oscar: Om eerlijk te zijn, niet. Van te voren regelde ik een slaapplek in Madurai en vanuit daar ging ik verder. De Lonely Planet liet ik liever achterwege. Tip: Luister naar je gevoel en vraag om advies bij de locals.
Yolanda: Ik heb honderden blogs gelezen, YouTube filmpjes bekeken en met vrienden gesproken die al eerder in India zijn geweest.


En toen was je daar. Een land met verschillende culturen, mensen en talen. Wat was je eerste indruk van India?

Agustina: Ik was 20 en kon wel huilen. Ik was absoluut niet klaar voor de eerste keer India en ik kan nog steeds niet geloven dat ik het in mijn eentje heb gedaan. India is van alles, maar vooral mooi en overweldigend.
Oscar: Intens! Het maakt veel los in je. India is een land met veel natuur, maar juist de experience maakt het mooi. De Indiërs die je urenlang kunnen aanstaren, het geroep van ‘chai chai’ in de trein, het eten, de mensen en de vrijheid.
Eline: Zo ruim en georganiseerd! Ik was echt verbaasd over de verharde wegen, metro systeem en schone lucht in Delhi. Ook was de smog tot een minimum was gebracht door het regenseizoen.

Eline bij de Taj Mahal in Agra

Agustina at the Golden Temple in Amritsar, Punjab

Op welke plekken ben je geweest, en op welk van deze plekken voelde je je het meest veilig? 

Eline: Ik voelde me erg veilig in Mumbai, Pushkar en Goa. Deze dorpen en steden zijn wat meer bekend met blanke mensen waardoor het staren en foto’s maken veel minder was! 
Yolanda: Ik verbleef 5 dagen bij een familie in Delhi, waar ik me veilig voelde. Daarna ben ik 4 weken in Dharamsala geweest. Mooie plek! Daarna ben ik 2.5 week gaan reizen met een Duits meisje naar Manali, Jibhi, Shimla en Delhi. Daarna ging ik door naar Ladakh voor 10 dagen, de mooiste plek op aarde!
Agustina: Ik ben in Agra geweest, New Delhi, Faridabad, Mumbai en Amritsar. Ik voelde me het veiligst in Amritsar en Mumbai. 
Shy: Overal voelde ik me veilig, maar het meest in Allepey, Mysore en de hele provincie Tamil Nadu. 


India is groot, er is voor ieder wat wils. Je kan je reis zo duur of goedkoop maken als jij dat wilt. Wat was jullie budget voor deze reis?

Oscar: Voor mijn reis van 13 maanden had ik 14K. In India gaf ik ongeveer €450 a €550 per maand uit. Bizar!
Eline: Ik heb in de 25 dagen India €1300,- uitgegeven, wat meer dan ik normaal gesproken uit geef in Azië. Door de groepsreis waren de hotels al gekozen en dit tikte aardig aan. Wat betreft eten kun je helemaal los gaan in India, voor slechts 3,- heb je een heerlijke curry! 
Agustina: Omg NIKS! Ik verbleef in hostel van nog geen 4$.

Eline bij de Lohdi Garden in New Delhi

Achteraf gezien, was er iets wat je anders had willen doen, of een plek die je liever over had willen slaan?

Eline: Tijdens deze reis kwam ik erachter dat een vooropgezette reis met groep niets voor mij is. Ik houd van de vrijheid die alleen reizen me biedt. Nu ben ik zelf wel het een en ander gewend qua veiligheid, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld! 
Yolanda: Ja! Ik had graag langer verbleven in Ladakh! Manali vonden we niet leuk maar het dorpje ernaast, Vashist wel.
Agustina: Ik zou zeker Faridabad overslaan en ik zou langer in Punjab verblijven.
Oscar: Ik had zeker meer richting het gebied van Ladakh en Leh willen gaan, aan de voet van de Himalaya en de Buddhistische cultuur daar.


Terugkijkende op je reis, welke les heeft India je geleerd?

Agustina: Om tolerant en geduldig te zijn! En ik heb een nieuwe liefde ontdekt: qeema curry!
Oscar: India heeft zoveel los gemaakt, je kan daar echt niet aan jezelf ontsnappen. Heel veel dankbaarheid, je kan daar zoveel voor weinig geld. En ook veel geduld, voor mezelf en voor anderen.
Eline: India heeft me heel veel geleerd over zowel uiterlijke schoonheid zoals de prachtige gewaden en gebouwen, maar ook de innerlijke schoonheid, de praktijken van het hindoeïsme en interesse van de mensen!
Yolanda: Het accepteren van anderen hoe ze zijn, veel over yoga maar ook over mezelf. Vooral dat het oké is om af en toe alleen te zijn.

Twee meisjes op het strand in India rode stip en zonnebril
Samen met Yoli op het strand in Arambol, Goa


Dankjewel voor het delen van jullie India-wijsheid. Zijn er nog tips die je andere solo reizigers zou willen meegeven?

Agustina: Plan vantevoren! Min of meer. Heb een idee hoe je de dagen wilt indelen en you’ll be fine. En als vrouw, bedek je een beetje in de zomer.
Eline: Praat met anderen! In het begin kan alleen reizen door India heel alleen voelen, vergis je daar niet in. Maar stap uit je comfort zone en voor je het weet ontmoet je iemand waarmee je kan doorreizen!
Yolanda: Ga ervoor! Indiase mensen zijn zo vriendelijk. Ben open-minded, moedig en probeer nieuwe dingen uit! Stap uit je comfort zone want is dat pas waar het echte leven begint!
Oscar: Oprecht, ga gewoon! Laat je niet bang maken door wat anderen zeggen. Plan niet alles, en wijk af en toe af van de ‘mainstream’. ‘When setting out on a journey do not seek advice from someone who never left home’. 

Benieuwd geworden naar mijn route door India? Je leest het hier!

Vrouw op straat in India met gewaad en gele bloemen
Oscar in zijn element in India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *