Mijn route door India

8 dagen nadat ik terug was gekomen uit Indonesië en 5 dagen na de lancering van de website, vertrok ik naar India. Ik had gehoopt mijn reis beter te kunnen plannen maar door alle drukte met bestellingen, sites die niet mee werkten en een visum die het me moeilijk maakte, werd het allemaal erg last minute. 

Indiaas meisje met hoofddoek in india

Velen verhalen verder over starende mannen, drukke treinen en heftige geuren besloot ik dat het tijd werd om mijn eigen mening vorm te geven. Als ik aan reizen denk, komt India vrijwel als eerst in mijn gedachten. Het land van de heilige koeien, chaos, curries en Bollywood films. Ik zat met veel vragen, maar ik vroeg me toch het meest af of het wel veilig is als vrouwelijke solo reiziger.

Lees hieronder over de steden die ik heb bezocht, waar ik me veilig voelde, wat ik het wel en niet waard vond en wat ik nog graag had willen zien.

TAAL

In India worden er 22 officiële talen gesproken. Hindi en Engels zijn op dit moment de talen die gesproken worden in het parliament. Als Indiase mensen een andere taal spreken, communiceren ze onderling vaak in het Engels. 

VISUM

Om je route door India te beginnen heb je een visum nodig. Je kan kiezen voor een e-visum die je digitaal aanvraagt en die snel geregeld is. Dit kost je ongeveer €50 en is max 60 dagen op entree van India geldig. Hiermee mag je alleen het land binnen komen via de grootste vliegvelden. Een andere optie is een fysiek visum die minimaal 4 dagen duurt en ongeveer €115 kost. Hiermee mag je langer in India verblijven. In beide gevallen heb je bij de aanvraag een kopie paspoort en een goede foto van ongeveer 5 bij 5 cm nodig.

TICKETS

Mijn enkeltje met Aeroflot naar Delhi kocht ik ver van te voren en kostte mij nog geen €200. Enige nadeel is dat ik midden in de nacht aankwam. Mocht je met het ov willen gaan raad ik je af ’s nachts aan te komen. Terug vloog ik vanaf Goa. Ik moest 1 februari terug zijn en omdat ik vast zat aan deze datum betaalde ik uiteindelijk €340 euro met 2 overstappen van een totaal van 13 uur. Mocht je ruim van tevoren een retour Amsterdam – Delhi kopen, dan kost dit je ongeveer €400, afhankelijk van de datum.

Indiase vrouw in gewaad zit op straat gele bloemen te verkopen

OP HET VLIEGVELD

Als je eenmaal op het vliegveld in Nederland bent MOET je langs de incheck balie voor een fysiek ticket. Ik reisde dit keer alleen met handbagage en omdat ik online was ingecheckt sloeg de incheck balie over. Slechte keuze. Eenmaal aangekomen in Rusland had ik minder dan 2 uur om door alle chaos heen te komen. Niet-te-doen. Schijnbaar moet je een geprint ticket kunnen tonen want zonder stempel mag je niet door de douane.

SIMKAART

Op het vliegveld in Delhi is het makkelijk een simkaart te kopen. Van tevoren hoorde ik verschillende dingen over het inleveren van paspoort foto’s, een contact persoon in India etc. Bij Airtel is dit niet nodig en koop je voor 680 INR (€8.50) een lokale simkaart met onbeperkt bellen en smsen, en 1.5GB internet per dag. Er wordt een kopie van je paspoort gemaakt, je krijgt uitleg en ondertekent wat. Na 12 uur hoort je simkaart te werken. Helaas was dit bij mij niet het geval en na wat heen en weer gebel, werkte de kaart nog steeds niet. En na 2 dagen begon mijn simkaart ineens te werken.

WAAR TE VERBLIJVEN

Het ligt er aan wat je wilt. Als je net als ik hoog gevoelig bent en het niet fijn vindt met meerdere mensen te lang in een ruimte te zijn is het slim Delhi over te slaan. Het zuiden is warmer en veiliger. Hoe noordelijker je gaat, hoe dichter je bij de Himalaya komt en hoe kouder het wordt. 

christelijke kerk met water en planten en een blauwe lucht in India

MIJN REISROUTE

Vanaf Amsterdam vloog ik naar Delhi met een korte overstap in Rusland. Om 5 uur ’s nachts kwam ik aan op Delhi en werd ik meteen opgepikt door 2 vrienden. Zij verbleven zelf in Defence Colony en hadden mij geadviseerd daar ook te verblijven. 

DEFENCE COLONY

Defency Colony is gebouwd in de jaren ’60 voor de veteranen van India in het Noorden van Delhi. Het contrast tussen het arme Delhi en het welgestelde Defency Colony is confronterend. Als je binnen treedt zie je geen bedelaars en koeien, maar grote huizen en schone straten. Ik zou DC zeker aanraden voor alleen reizende vrouwen, aangezien Delhi nogal overweldigend kan zijn. Ik verbleef bij een lieve vrouw in haar homestay.

markt met groenten en fruit op straat in India

Tip: Als je het huis vindt op de AirBnB site, let dan op dat er een goedkope en dure kamer (inclusief terras) is.

RISHIKESH

Mijn vrienden kwamen net terug uit Rishiskesh, de yoga hoofdstad van de wereld en adviseerden mij daar heen te gaan. Rishikesh ligt aan de voet van de Himalaya in het Noorden van India, en staat naast yoga bekend om de vele tempels en ashrams. Ik nam een taxi (€50) van Delhi naar Rishikesh. Uiteindelijk verbleef ik 8 dagen in een gedeeld appartement. Ik deed elke ochtend mee met de ceremonies van de monniken, en s’avonds mocht ik mee eten. Na iets langer dan een week hier te zijn verbleven was het tijd om de warmte op te zoeken.

reisroute door india met lichtval op een tapijt in Rishikesh

Benieuwd naar mijn bijzondere ervaring bij de Monniken? Je leest het binnenkort!

KERALA

Met een taxi werd ik terug naar Delhi gebracht en vanaf daar nam ik het vliegtuig naar Kochi, Kerala. Ik koos voor Allepey met haar prachtige rijstvelden, palmbomen en backwaters. Ik verbleef in een HomeStay in Allepey met heerlijk eten en een warme familie. De natuur in Allepey is adembenemend, maar mocht je op pad willen gaan, dan kan je beter de grotere steden Trivandrum of Kochi opzoeken.

mijn route door India begon in Kerala, met palmbomen op een eiland met blauw water zee rivier
zonsondergang vanuit een boot op water backwaters in India en palmbomen

Benieuwd naar mijn tijd in Allepey? Je leest het binnenkort!

OOTY/COONOOR

Vanaf Allepey pakte ik de taxi vroeg in de ochtend naar het vliegveld om door te vliegen naar Coimbatore, en vanaf daar opgehaald te worden door een aanbevolen taxi chauffeur. Van te voren hadden we contact gehad en aangezien de Isha Foundation en Bodhi Green geen plek meer hadden, koos ik een verblijf in Coonoor, midden in de bergen. De dagen dat ik er was reed hij mij rond en bezocht ik de ‘rose garden’, ‘Ooty Lake’ en andere mooie plekken.

zonsopgang in de bergen met een groen huis en bomen in India

Benieuwd naar mijn tijd in Ooty en Coonoor? Je leest het binnenkort!

MYSORE

Vanuit Ooty besloot ik te rijden en na een rit van ongeveer 4 uur, waar we ook een deel door het ‘Bandipur Tiger Reserve and National Park’ reden, arriveerde ik in Mysore, Karnataka. De plek waar ik yoga lessen wilde volgen van de dochter van Patthabi Jois, en de plek die bekend staat om zijn prachtige paleizen.

Indiase vrouwen met gewaden takken bus
reizen india

Benieuwd naar mijn tijd in Mysore? Je leest het binnenkort!

GOA

Vanuit Mysore vloog ik in een mini-vliegtuig naar Goa, dat tot 1961 nog een kolonie was van Portugal. Vanaf het vliegveld in Goa pakte ik de taxi naar Mandrem, een dorp midden in de jungle om daar 10 dagen een opleiding te volgen voor Ayurvedische yoga massage.

Mooie afsluiting van mijn India, dacht ik zo. Maar is dit wel handig om te doen als Hoog Sensitief persoon? Je leest het binnekort in mijn blog!

Benieuwd naar mijn reis door de Filipijnen? Je leest het hier!

4 reacties op “Mijn route door India

 1. John van Huet zegt:

  Ik heb met veel plezier je reisverslag gelezen Shy. Ik vind het wel moedig van je dat je als vrouw alleen deze reis hebt gemaakt want niet overal is het veilig in India. Vond je reisverslag boeiend en heb nu een betere indruk van India gekregen want ik ben er zelf nog niet geweest. Lijkt me dat het voor jou ook een bijzondere ervaring is geweest.

 2. Sophie Arends zegt:

  Lieve Shy,
  2 jaar geleden ben ik zelf gaan reizen door India, en mijn ervaring was zo anders. Door alle dingen die ik online las was ik overal waar ik ging op mijn hoede. Door het lezen van jou verslag begint het toch weer een beetje te kriebelen.
  Ik zie dat er nog meer uitgebreidere verslagen gaan komen van de plekken waar je bent geweest? Ik kan niet wachten.
  liefs Sophie

  • Shaima zegt:

   Hey Sophie,
   Dankjewel voor je uitgebreide reactie!
   Jazeker, die komen nog online, ik heb heel veel blogs die ik nog wil posten.
   Nog even wachten!
   Liefs Shy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *