WAAR KOMEN JOUW KRISTALLEN VANDAAN?

Ja, van GemsByShy. Maar laten we even iets verder denken. Al gedurende miljoenen jaren worden schitterende kristallen in het donker gevormd door moeder aarde. Maar in veel landen waar kristallen groeien in mijnen, is sprake van slechte wetgeving als het aankomt op de arbeidsomstandigheden. Nooit bij stil gestaan? GemsByShy wel.

Edelstenen groeien in de natuur, heel diep in de aarde, wat begint met magma die afkoelt en dan langzaam, soms in miljoenen jaren, verandert in kristallen. Je kan het groeien van kristallen vergelijken met ijs, kleine stukjes kristal groeien samen tot een groter stuk. Door onzuiverheden zoals aluminium krijgen de kristallen de mooiste kleuren.

WAAR KOMEN GEMSBYSHY'S KRISTALLEN VANDAAN? WITTE EDELSTEEN BERGKRISTAL HAND

De stenen moeten natuurlijk nog naar de oppervlak geduwd worden, dit gebeurd door aardverschuivingen. Zo kunnen wij ze vinden in vulkanische gebieden. Er zijn nog andere manieren voor het ontstaan van en veranderen van kristallen, maar daar ga ik in een ander blog dieper op in. Laten we even verder gaan waar we gebleven waren, het verkrijgen van de kristallen uit de mijnen. 

In veel arme landen komt het nog steeds voor dat zwaar werk in de mijnen wordt verricht door kinderen. 168 miljoen kinderen in tientallen landen gaan niet naar school, maar moeten werken, ook in Europa. Daarnaast worden er rondom de gebieden van de mijnen veel bomen gekapt en chemicaliën gebruikt. Dit is uiteraard niet goed voor mens en natuur. 

Edelstenen kristallen winkel in India met ronde mineralen amethist bergkristal celestijn
WAAR KOMEN GEMSBYSHY'S KRISTALLEN VANDAAN? GROENEN EDELSTEEN KRISTAL

Die mooie amethist naast je bed, die glimmende labradoriet om je hals en die rozenkwarts ring, daar zit een hele geschiedenis aan vast. Iets om over na te denken! In India, waar onder andere maansteen, ioliet, aquamarijn en granaat groeit, werken nog veel jonge kinderen, ongeveer 20 miljoen. Doordat verplicht onderwijs en een effectieve wetgeving tegen kinderarbeid uitblijft, blijft de uitbuiting van kinderen bestaan. Het inzetten van ‘goedkope’ kinderen in plaats van ‘dure’ volwassenen maakt het voor werkgevers wel heel aantrekkelijk. 

Kleinschalige bedrijven daarentegen, opgezet door lokale de bevolking, worden weer wel gezien als goed en eerlijk alternatief. Zo komen bijvoorbeeld mijn toermalijn, heulandiet, amethist, maansteen en aquamarijn kristallen van een Indiase man die overal met zijn zware rugzak aan kleine bedrijven verkoopt. 

En nu?

Bij GemsByShy proberen we onze kristallen, edelstenen en mineralen rechtstreeks van de koper te halen, ipv bij de groothandel waar we niet weten waar de stenen vandaan komen. Met directe contacten in Brazilië, Zuid-Afrika, Peru, India, Afghanistan en Thailand lukt dat al aardig. Met alle bedrijven in de betreffende landen is er maandelijks contact en/of heeft er een ontmoeting plaats gevonden. Dan betaal ik liever wat meer voor goede, eerlijke kwaliteit plus verzendkosten, en wacht ik wat langer tot de producten binnen zijn.

Zo zocht ik mijn kristallen uit in India. Alle kristallen werden vervoerd in een rugzak gewikkeld in kranten.

Maar dan hebben we nog de weg van de mijn naar de groothandels waar wel veel winkels hun producten vandaan halen. Hoe kunnen we dat verbeteren? Een keurmerk voor duurzame edelstenen, dat hebben we nodig. En het is een onderwerp waar we over in gesprek zijn, maar voor nu is het er nog niet. Check dus altijd goed waar je stenen vandaan komen en ga vooral op je gevoel af.

WAAR KOMEN GEMSBYSHY'S KRISTALLEN VANDAAN? TATTOEAGE HAND MET CELESTIEN

Alle stenen van GemsByShy zijn duurzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *