Yoga Teacher Training in Bali

BALI; IN DE KORTE TIJD DAT JE ER BENT WIL JE GRAAG AL HET MOOIS ZIEN WAT HET EILAND TE BEIDEN HEEFT, AND THAT’S WHERE I COME IN.

2019 was het jaar waarin ik overal heen reisde, per ongeluk verliefd werd op Bali en er bleef. Het eiland van de veganistische hotspots, spirituele programma’s, ceremonies, goedkoop voedsel en getatoeëerde surfers. Al tijden zocht ik naar de perfecte plek voor mijn opleiding tot yoga docent en eenmaal in Bali was de keuze snel gemaakt.

Waar kun je een Yoga Teacher training volgen op Bali?

Op het eiland zijn er verschillende opties, maar Ubud staat het meest bekend om de bare-footed spirituele yogis, where everybody can be their weird self. Een perfecte plek voor mij, nu alleen nog kiezen bij welke school. The Yoga Barn is heel mooi. Hier wordt lesgegeven door wat bekendere docenten, maar de klassen zijn vaak zo vol dat het onpersoonlijk wordt. Radiantly Alive is wat meer Westers maar veel duurder. Uiteindelijk koos ik voor The Ubud Yoga House.
De prijs ligt lager dan in Nederland en er staan ook lokale mensen voor de klas, ik ben tenslotte niet voor niets op Bali. Mijn groep bestond uit zeven meiden en de school zit midden in de rijstvelden.

Week 1: Intro

We begonnen de cursus op een zondagochtend, omdat er een officiële ceremonie gehouden moest worden. Bali is heel ritueel gericht, dus daar sta je dan in je speciale ceremonie outfit.

in een ceremoniele outfit staan 8 mensen rond een mandala gemaakt van kleurrijke bloemen
4 vrouwen in oranje kleding tijdens yoga teacher training

Programma

Van maandag tot en met zaterdag begint de les 07:00. De dag wordt geopend met een meditatie, affirmaties en het bespreken van quotes. Om 09.00 start de eerste yogales met keuze tussen ‘Beginners yoga’ of Vinyasa. Daarna een half uur pauze en meteen de volgende yogales. Vervolgens verlaat je de school voor de lunchpauze. Heerlijk even tijd voor mezelf. Om 14.30 verzamel je weer op de school voor de theorielessen.

Onderwerpen

Je leert over chakra’s, spiritualiteit, geschiedenis en ‘the 8 limbs of yoga’. Wist je dat het fysieke gedeelte in yoga maar 1 van de 8 takken is? Zo heb je nog de Yama’s (respectvol zijn) en Nyama’s (op jezelf gericht), ademhaling, sensorische deprivatie, concentratie, meditatie, en een staat van complete Bliss. De dagen eindigen rond 17.00 uur, behalve op dinsdag, dan duurt de les tot 20:00 uur. Vaak is dit een Vinyasa, meditatie, of flow les. Op zaterdag eindigt de les om 12:30 uur, en zondag heb je vrij.

Week 2: Inversies, zelf-liefde en ‘Yoga Unveiled’

De 2e week valt me zwaar. Het vroeg opstaan gaat me makkelijk af, alleen het vroeg slapen niet. Deze week ervaar ik als intens, maar geniet van elke seconde. We krijgen deze week meer workshops; inversies (headstand, handstand), zelf-liefde, een loop meditatie (een lange stille wandeling) en kijken we de meest langdradige film (yoga unveiled) ooit. Dit helpt niet echt met de vermoeidheid. Ook krijgen we de warm-up aangeleerd van onze sequence, die we moeten doceren in week 4.

restorative yoga tijdens de yoga teacher training liggen we op de grond met bolsters en zijn we blij
Mijn favoriete yoga houding; Viparita Karani ‘Legs Up the Wall’

Week 3: Meditatie en ademhaling

Wow, mijn energielevel is weer terug! Ik ben elke dag zo moe dat ik ‘s avonds vrijwel meteen in slaap val. Telefoon uit en weg ben ik. Heel erg fijn, want hierdoor heb ik niet het idee dat sommige lessen langs me heen gaan.

Deze week zijn de avondlessen niet verplicht, zodat we thuis wat meer aan onze eigen sequence kunnen werken. We krijgen een standaard les aangeleerd die we mogen aanvullen met eigen asanas. Ik kies voor een Vinyasa les gevuld met chaturanga’s (low push-ups). Stellen mijn vermoeide klasgenootjes erg op prijs (not).

Deze week krijgen we nog meer workshops; een Iyengar workshop, waar je gebruik maakt van veel blokken, dekens en straps, en een anatomie workshop. Daarnaast observeren we lessen ter inspiratie van onze eigen les, en leiden we een meditatie/ademhaling les.

Week 4: Van acro-yoga tot sound healing en vuur ceremonies

De eerste dag van de laatste week van mijn yoga teacher training begint met een loop meditatie. Voor mij doet dat niet zoveel aangezien ik heel Ubud al heb doorgelopen. Deze week zijn de avondlessen optioneel, zodat je er ook voor kan kiezen je eigen les voor te bereiden, of te studeren voor de toets die we aan het einde van de week hebben.

6 meiden die yoga aan het beoefenen zijn in yoga kleding met blokken en een yoga mat

Er volgen nog meer workshops; een assisteer workshop, een zelf-liefde workshop (ja nog eentje), een acro-yoga en een yin-yoga workshop. Overigens zijn er ook optionele uitjes. Zo is er de optie de Pyramids of Chi (soundhealing) te bezoeken, en een andere keer een vuur ceremonie, waar je wat niet meer dient in dit leven in het vuur gooit.

Examen

Per dag zijn er 2 meiden aan de beurt die in een uur de rest van de klas begeleiden tijdens een zelf-ingedeelde les. Op de vrijdag maken we het theorie examen en is lessen volgen optioneel. Op de zaterdag krijgen we ons tentamen terug, volgen we lessen, eindigt de cursus met nog een ceremonie en krijgen we ons certificaat. Uiteraard laat ik wel een traantje. Voor mij was de Yoga Teacher Training een van de mooiste ervaringen in mijn leven tot nu toe, en ben ik ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt!

Benieuwd naar wat ik allemaal at tussen mijn yoga opleiding door? Je leest het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *